Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Rate this posting:

Φάνηκαν ήδη τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης και ανάπτυξης στη χώρα μας, αφού –σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα»- το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων αστέγων είναι πολύ πιο υψηλό από το πρόσφατο παρελθόν, και μάλιστα ο ένας στους πέντε έχει πτυχίο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι όλοι οι άστεγοι να είναι πτυχιούχοι, και αυτό είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί, αφού όλα δείχνουν πως οι πτυχιούχοι θα μείνουν άστεγοι.

Όπως δήλωσε χτες ο Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα με τους πιο μορφωμένους άστεγους στον κόσμο και να βάλει τα γυαλιά στις άλλες χώρες -που έχουν άστεγους του Δημοτικού-, ενώ υπάρχει σχέδιο για πτυχιούχους ζητιάνους και πόρνες με διδακτορικό.

Οι Έλληνες άστεγοι πτυχιούχοι θα καρφώνουν το πτυχίο στο παγκάκι που θα κοιμούνται και θα μπορούν να ανοίγουν συζήτηση με τους τουρίστες σε διάφορες γλώσσες, εντυπωσιάζοντάς τους με τις γνώσεις τους και βελτιώνοντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Φανταστείτε την έκπληξη του Αμερικανού τουρίστα που θα ρωτάει έναν άστεγο που είναι το μουσείο της Ακρόπολης, αν ο ρακένδυτος άστεγος είναι αρχιτέκτονας ή καθηγητής της ιστορίας της τέχνης και αρχίσει να του εξηγεί στα αγγλικά πώς χτίστηκε ο Παρθενώνας, ξαπλωμένος σε μια κούτα στην Πανεπιστημίου. Θα του φεύγει το καφάσι.

Βλέποντας τους Έλληνες άστεγους πτυχιούχους να κοιμούνται στον δρόμο κάτω από τα αστέρια, καταλαβαίνεις την πραγματική σημασία του όρου «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

(Χτες το βράδυ, πήγα σε κινηματογράφο του κέντρου για να δω την ταινία «Το Κυνήγι» – πολύ καλή ταινία, να την δείτε. Μετά το τέλος της ταινίας, περπάτησα για λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Δεν γράφω τι είδαν τα μάτια μου –και πόσους άστεγους συνάντησα- γιατί όποιος γράφει ή μιλάει για αυτά είναι λαϊκιστής.

pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου