Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Περι αποκρατικοποιήσεων ...

Rate this posting:
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων σηκώνει πολλή κουβέντα. Το θέμα της ΔΕΗ ακόμα περισσότερο. Γιατί άραγε κάνουμε όλη αυτή τη κουβέντα 2 χρόνια τώρα? Γιατί άραγε η τρόικα έχει σκυλιάσει και τόχει βάλει πάνω - πάνω στη μνημονιακή λίστα των υποχρεώσεων μας? Επιτρέψτε μου φίλοι μου να βάλω κάτω μερικά δεδομένα που νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε:

1. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είναι υποχρέωσή μας 20 χρόνια τώρα. Υποχρέωση που είχαμε ψιλοαποφύγει να υλοποιήσουμε με διάφορους τρόπους κ εμπόδια μέχρι το μνημόνιο, όταν βρήκε την ευκαιρία η ΕΕ να το βάλει μέσα στους όρους δανεισμού, έστω και αν ήταν τελείως άσχετο θέμα με τα δημοσιονομικά μας.
2. Ένα από τα βασικά εμπόδια στην απελευθέρωση ήταν (κ είναι ακόμα) η χαμηλή τιμή του ρεύματος στο καταναλωτή, γεγονός που έκανε απαγορευτική την οποιαδήποτε προσπάθεια εισόδου εναλλακτών παρόχων. Ξέρω από πρώτο χέρι αρκετές μελέτες κ από Γάλλους κ από Γερμανούς, που έστειλαν ομάδες εργασίας να φτιάξουν επιχειρηματικά σχέδια για είσοδο στην Ελληνική αγορά ενέργειας και που τελικά έδειξαν ότι με αυτές τις τιμές δεν εβγαιναν. Κάποιοι που το πρασπάθησαν, ΕΣΤΩ κ με μηδενικές επενδύσεις, του στυλ "αγοράζω χοντρική ρεύμα από Βουλγαρία κ το πουλάω λιανική στην Ελλάδα", ακόμα και αυτοί δεν βγήκαν.
3. Η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα. Είναι επίσης ένα πολύ ισχυρός παίκτης, έχοντας πολλές μονάδες παραγωγής με μικρό κόστος.

Έχοντας αυτά σα δεδομένα, εκτιμώ ότι:
1. Οι αυξήσεις της τιμής του ρεύματος δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν προκειμένου να υπάρχει περιθώριο κέρδους στους τυχόν εναλλακτούς που θα επιθυμούσαν να μπουν στην αγορά.
2. Η απαξίωση της ΔΕΗ επίσης δεν ήταν τυχαία. ΈΠΡΕΠΕ να ΜΗΝ βγάζει κέρδη, έτσι ώστε να υπάρχει η δικαιολόγία στη κοινή γνώμη. Έστω κ τεχνητά: Αυτή τη στιγμή με το χαράτσι μέσω των λογαριασμών, που μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει, συμβαίνει το εξής τραγελαφικό: Αν κάποιος έχει να πληρώσει λογαριασμό 300€, εκ των οποίων τα 100€ είναι το χαράτσι, και πληρώσει 200€ έναντι, τότε το Υπουργείο Οικονομικών παίρνει τα 100 και αφήνει στη ΔΕΗ τα υπόλοιπα. Τρελλό, φεσώνουν τη ΔΕΗ επί τούτου.
3. Το να βγάλουμε το Φωτόπουλο στη σέντρα, επίσης δεν ήταν τυχαίο - στην ίδια γραμμούλα ήταν. "Θα βγάλω το λαμόγιο στη σέντρα, και στη συνέχεια θα παρουσιάσω σα λύση την ιδιωτικοποίηση" ήταν το σχέδιο, και μάλλον πέτυχε. (προφανώς η λύση στο "πρόβλημα Φωτόπουλος" δεν μπορεί να ειναι "πουλάω τη ΔΕΗ", αλλά άντε να το εξηγήσεις αυτό στη μάνα μου που πια όταν βλέπει Φωτόπουλο βγάζει σπυράκια).
4. Στην ουσία, είχαμε (και έχουμε ακόμα) μια αγελάδα που έβγαζε τόνους γάλα, πρώτα λοιπόν την εμφανίζουμε σαν άρρωστη και στη συνέχεια με ανακούφιση τη "ξεφορτωνόμαστε" στους βλάκες επενδυτές (που εδώ και χρόνια έχουν σκυλιάσει να την αγοράσουν).

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, αλλά και επειδή είναι "πολλά τα λεφτά Άρη" και πιθανολογώ ότι ετοιμάζεται πάρτυ σε διάφορα μέτωπα, συμφωνώ απόλυτα με το Τσίπρα.

ΝΑΙ! Πρέπει οι κυβερνήτες να φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους!
ΝΑΙ! Τα λαμόγια που ετοιμάζονται να πάρουν μπιρ παρά ελληνική κρατική περιουσία, πρέπει να το σκεφτούν διπλά πριν το κάνουν!
ΝΑΙ! Πρέπει να υπάρχει έλεγχος! (ας μη ξεχνάμε ότι έκαναν τα πάντα για να μην υπάρχει αντιπολίτευση, τυχαίο?)

Δεν βλέπω πώς μπορεί κανείς να διαφωνήσει στα παραπάνω. Όποιες αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις - πωλήσεις δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνουν, ας γίνουν. Αλλά, με διάφανες διαδικασίες, με σωστές αποτιμήσεις, με απόλυτα νόμιμο τρόπο, χωρίς εκπτώσεις σε κανένα από αυτά και ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ.





soupermouse-capital.gr

1 σχόλιο: