Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Rate this posting:

επιτρέψτε μου μία παρέμβαση, αναφερόμενος σε χθεσινό σας άρθρο (επειδή, δεν καταφέρνω, να τα διαβάζω εγκαίρως) και στο υστερόγραφο του φίλου evroligouris παραπάνω.

Είπατε, στον επίλογο του άρθρου σας:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Τι θα ψηφίσει κύριε Παπανδρέου ο Έλληνας εκείνος, που είναι άνεργος κι’ εσείς απειλείτε, να του κόψετε το ρεύμα, αν δεν πληρώσει το νέο χαράτσι για τα ακίνητα?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Καταρχήν, «αδικείτε» βάναυσα την κυβέρνηση με την εν λόγω θέση σας. Α, όλα κι’ όλα, το σωστό να λέγεται, η κυβέρνηση, έλαβε μέριμνα για τους ανέργους! Τόπε ξεκάθαρα, ότι όποιος στείλει εγκαίρως σχετικό SMS στο 54160 (με χρέωση 0,11 €), με το οποίο θα ζητά την απαλλαγή του από το χαράτσι, θα καταβάλει μόνο 0,5€/m2. Απλά, ξέρετε, … να κάπου εκεί στη διαδρομή (!) ξεχαστήκαν τα παιδιά, πήγε κανονικά το χαράτσι σε όλους τους ενδιαφερόμενους (ενίοτε και υπερ-χαρατσωμένο) και αμέσως, δόθηκε η λύση: θα πάνε όλοι να πληρώσουν το χαράτσι, μετά θα προσέλθουν στην εφορία με τα απαιτούμενα «δικαιολογητικά» (π.χ. ΕΤΑΚ, βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, συμβόλαιο κυριότητας ή επικαρπίας του ακινήτου, κλπ.), όλα αυτά θα ελεγχθούν εν καιρώ από τον έφορα (ξέρετε τώρα εσείς, … ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται αποδείξεις, από το γελοίο κίνημα των αποδείξεων !) και εάν τελικά κριθούν σωστά, τότε, στο δικαιούχο (που θα έχει στο μεταξύ καταβάλει το χαράτσι), θα επιστραφούν, … ανήμερα του Αγίου Πούτ…ου (μεγάλη η χάρη του) τα χρήματα !

Γιατί λοιπόν, εσείς, «κακέ» κ. Μαυρίδη μέμφεστε τον Παπαντρέου και την κυβέρνησή του? Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν πολιτικολογώ (τους έχω όλους χεσμ…νους, και «ισόβαθμα» μάλιστα, όλοι τους καρικατούρες-μαριονέτες του ίδιου «συστήματος» είναι). Λοιπόν, για να γίνουμε πάλι λίγο χρήσιμοι στον κόσμο, και ν’ αφήσουμε την παραφιλολογία, ήθελα να πω δυό λόγια για το θέμα.

Παίρνω αφορμή, από δύο βαρύγδουπες ειδήσεις, γιατί, από τη στιγμή που τις αντιλήφθηκα, … «έχασα τον ύπνο» μου!

1. Η πρώτη, ήταν πρόσφατο άρθρο στο site, με τίτλο:
"Ανεύθυνες" συμβουλές για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων: http://www.capital.gr/News.asp?id=1317630

Δεν αναφέρομαι ούτε σχολιάζω το περιεχόμενο του άρθρου, όσοι φίλοι το σχολίασαν, … είπαν-κάλυψαν τα πάντα. Ένα μόνο πράγμα μου προξένησε κατάπληξη, επειδή θεώρησα, ότι προσβάλλει κατάφορα τον κοινό νου και τη νοημοσύνη μας. Αναφέρομαι στο παρακάτω τμήμα του άρθρου:

«… Οι ίδιες νομικές πηγές θέτουν στο Capital.gr το εξής ερώτημα: Μπορεί κάποιος που θεωρεί ότι έχει υπερφορολογηθεί, να πληρώσει στο σούπερ μάρκετ ένα προϊόν, χωρίς το ΦΠΑ, δηλώνοντας ότι ο φόρος είναι υπερβολικά υψηλός ?»
Ούτε αυτό το σχολιάζω, πολλοί νοήμονες φίλοι το «περιποιήθηκαν δεόντως», αναφερόμενοι στη γελοιότητα του «συσχετισμού» (βλ. "Galaktik", http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2553071&nid=1317630).

Ξέρετε κ. Μαυρίδη, είμαι πολύ εξοικειωμένος με τα ζώα. Και θλίβομαι, όταν αυτά πεινάνε, τα κακοποιούν, κλπ. Επιπλέον, δεν ανέχομαι, να πιάνουν άγρια πουλιά (κοτσύφια, πέρδικες, κ.ο.κ.) και να τους στερούν την ελευθερία τους. Ομως, πώς να το κάνουμε τώρα ρε παιδάκι μου, είναι δεδομένο, ότι ο παπαγάλος είναι γεννημένος να ζει σε τροπικά μέρη (ζούγκλες) και όχι στην πόλη. Γι’ αυτό, καλό είναι, όταν βλέπουμε κανένα «παπαγάλο», να τον κλείνουμε, όσο γίνεται γρηγορότερα, στο κλουβί του, αλλιώς, … ειδικά σήμερα, θα τον φάνε οι γάτες (μην παρεξηγηθώ, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ μ’ εσάς).

Πάντως, με αφορμή το εν λόγω άρθρο, θάθελα να εκφράσω μία απορία: ωραία, σήμερα καλώς-κακώς, θέσπισαν ένα φόρο (δεν είναι μεμπτό), αύριο αυτός ο φόρος γίνεται μεγαλύτερος (ούτε αυτό είμαι μεμπτό), μεθαύριο όμως, 150-τόσα «ποντικάκια», επειδή φοβούνται για το «τυράκι» τους, ψηφίζουν και μας κοινοποιούν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ (!), ένα «νόμο» της μορφής: … ή θα μας αφήσετε ν’ απαυτώσουμε τη γκόμενα, τη γυναίκα, την αδερφή σας, ή, … θα σας κόψουμε το ρεύμα! Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση? Θα πούμε τότε, «βρε καλώς τους, έχετε δίκιο, αφού πρόκειται περί «νόμου» που ψηφίσατε εσείς, εμείς ουδεμία αντίρρηση έχουμε, είστε καλοδεχούμενοι, κάντε μας ό,τι γουστάρετε, μόνο, μην μας κόψετε το ρεύμα, «πηδήξτε» μας μεν, αλλά αφήστε αναμμένο το φως και σε μας, για να μπορούμε κι’ εμείς να συνεχίσουμε τη ζωή μας (και να πηδιώμαστε)»?!

Νομίζω, κ. Μαυρίδη, λέω τώρα,
αυτό, ... δεν είναι πρέπον, … είναι απρέπον (όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Χατζηχρήστος)!

2. Η άλλη είδηση που μ’ έκανε και «ανατρίχιασα», ήταν τα σχετικά … με τον «αποκλεισμό» του Ταμείου Παρακαταθηκών κ Δανείων, από τη δυνατότητα-διαδικασία «μερικής εξόφλησης λογαριασμού ΔΕΗ», που εμπεριέχει το χαράτσι! Οι ανθρώποι (μιλάω για τους αρμόδιους, όχι για τον κοσμάκη), προφανώς, "τάχουν παίξει", νομίζουν, ότι ζούμε σε σπηλιές, και ουδόλως γνωρίζουμε τη χρήση των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών υπηρεσιών, για να κανονίσουμε τη ζωή μας, όπως εμείς γουστάρουμε. Όταν πρωτοέκανα κάποιες υποδείξεις (αρκετά λεπτομερείς, για την πληρωμή της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ, χωρίς το χαράτσι φυσικά), το πρώτο πράγμα που είχα πει τότε, ήταν ξεχάστε το ΤΠ&Δ, υπάρχουν οι τράπεζες.

Επί της ουσίας λοιπόν, συνοψίζω και διευκρινίζω περαιτέρω, για όποιον επιθυμεί να πληρώσει τη «νόμιμη» οφειλή του προς τη ΔΕΗ (χωρίς το χαράτσι), τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους:

i. Η λύση του ΑΤΜ (είναι πασίγνωστη πλέον η διαδικασία). Απλά, από τη δική μου εμπειρία (δηλαδή, την τράπεζα που χρησιμοποίησα), υπάρχει προμήθεια 0,80€.
Επειδή όμως, ξαναβγήκαν τσάρκα οι «παπαγάλοι» και ανέφεραν, ότι έχει «μπλοκαριστεί» και αυτή η δυνατότητα (!), συνεχίζω:

ii. Η λύση του Web-banking ή του Phone banking (για τους πιο μυημένους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές χρήστες). Πανεύκολο, με προμήθεια 0,30€ ή και μηδενική (ανάλογα με την τράπεζα και τον χρήστη-πελάτη).

iii. Και πάμε τώρα, στην ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένο άνθρωπο μέχρι μικρό παιδάκι. Την επεξηγώ, μ’ «εκνευριστική» λεπτομέρεια, για να καταλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνάνθρωποί μας:

α. Πάμε σε οποιαδήποτε μεγάλη τράπεζα, συμβεβλημένη με τη ΔΕΗ, για την εξόφληση λογαριασμών της. Μπορείτε να τις δείτε και εδώ: (http://www.dei.gr/Default.aspx?id=37288&nt=19&lang=1).
Εννοείται, στην τράπεζα που θα επιλέξουμε, πρέπει να διατηρούμε λογαριασμό. Η διαδικασία αυτή, δεν γίνεται με καταβολή μετρητών, αλλά μόνο με χρέωση λογαριασμού. Επιπλέον, ανάλογα με την τράπεζα, συνεπάγεται μία προμήθεια της τάξης του 1,5€.

β. Πάμε είτε στο ταμείο (δεν είναι απαραίτητο) ή σε οποιονδήποτε διαθέσιμο υπάλληλο, με τερματικό (PC) στο γραφείο του (μάλιστα, εάν υπάρχει και κανένα ωραίο «νινάκι», … το προτιμάμε).

γ. Αναφέρουμε επακριβώς τη φράση: ΘΕΛΩ να ΠΛΗΡΩΣΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΗ, με ΧΡΕΩΣΗ του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ μου. Ο ταμίας ή ο υπάλληλος, ενεργοποιεί το σχετικό μενού στον υπολογιστή του. Λέμε στον υπάλληλο το σχετικό τραπεζικό λογαριασμό μας (από τον οποίο θ’ αφαιρεθεί αυτόματα η οφειλή που θα εξοφλήσουμε μαζί με την προμήθεια της τράπεζας).

δ. Δίνουμε στον υπάλληλο τον 12-ψήφιο αριθμό που αναγράφεται στη σελίδα 2/2 του λογαριασμού της ΔΕΗ (= κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής).

ε. Το χαράτσι (η πρώτη δόση), αναγράφεται στη σελίδα 2/2 του λογαριασμού, ακριβώς κάτω από τη χρέωση της ΕΡΤ. Αφαιρούμε λοιπόν από το συνολικό ποσόν πληρωμής (= Α+Β+Γ) το χαράτσι, κι’ έτσι, υπολογίζουμε πανεύκολα την οφειλή μας προς τη ΔΕΗ. Οσοι είναι εξοικειωμένοι με το λογαριασμό, μπορούν να κάνουν και μία επαλήθευση, αθροίζοντας όλες τις «νόμιμες χρεώσεις» του λογαριασμού (ρεύμα, ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΡΤ). Λέμε λοιπόν στον υπάλληλο ή στον ταμία της τράπεζας, καθαρά και δυνατά, το εν λόγω ποσόν.

στ. Παίρνουμε τη σχετική απόδειξη, επιβεβαιώνοντας, ότι σ’ αυτήν αναγράφεται σωστά, ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής και το ποσόν, που εμείς ορίσαμε. Την εν λόγω απόδειξη, την φυλάμε (πχ. συρράπτουμε) με το λογαριασμό.

Τελειώσαμε, αυτό ήταν.

Δύσκολο? Θα μου πείτε, πανεύκολο. Κι’ όμως παιδιά, έχω βαρεθεί να εξοφλώ λογαριασμούς ΔΕΗ (χωρίς το χαράτσι εννοείται) για λογαριασμό φίλων ή γνωστών μου, επειδή … δυσκολεύονται ! Τέλος πάντων, ειδικά σε τέτοιες εποχές, καλό είναι να βοηθάμε, όσο μπορούμε.


Υ.Γ.

Iσως βέβαια, πεταχτεί κάποιος φίλος από εδώ μέσα και αντιτάξει: τι είναι αυτά που λες βρε αλητάκο, δίνεις πληροφορίες που υπονομεύουν το καλό της πατρίδας σου, δεν ντρέπεσαι βρε παληόπαιδο, που είναι ο πατριωτισμός σου, εδώ χανόμαστε, εξάλλου, … τόπε και ο πρωθυπουργός, «καλύτερα να χάσουμε όλοι από λίγα, παρά όλοι, όλα» ! Φτου σου ξεδιάντροπε, που δεν θέλεις να κάνεις μία θυσία, για την Ελλάδα ρε γαμώτο !

Ε λοιπόν, αν βρεθεί κάποιος και μου πει κάτι τέτοιο, τότε, θα του πω κι’ εγώ το εξής:

Δέχομαι, ότι το δημόσιο ταμείο είναι άδειο. Η κυβέρνηση, προσδοκά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να εισπράξει με όλη αυτή την τραγελαφική κατάσταση του τέλους της ΔΕΗ (χαράτσι), γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, κάτι παραπάνω, από τα 600 τόσα εκατομμύρια ευρώ, που οφείλει αυτή τη στιγμή στο δημόσιο, μεγαλοξενοδόχος (πεθερούλης του Σηφουνάκη) και κολλητός του Πάγκαλου (ξέρετε, … εκείνου του αξιολύπητου φουκαρά, … με τα 50 ακίνητα, που δυσκολεύεται, σαν κι’ εμάς, ν’ ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου, και μας συμβούλεψε, … να πουλήσουμε και κανένα σπίτι, … από τα πολλά που έχουμε, για να ξελασπώσουμε το κράτος)!

Αμ, δε … !

Αν, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, αυτοί οι ανεκδιήγητοι, και κατ’ ουσίαν ανεπάγγελτοι, είχαν μεριμνήσει, να κάνουν κάτι ουσιαστικό για τον τόπο, δηλαδή, να καθαρίσουν λίγο το βόθρο, που οι ίδιοι δημιούργησαν, και τα ταμεία θα είχαν χρήματα, κι’ εμάς, δεν θα μας μετέτρεπαν σε μαινόμενους ταύρους. Ποιος εξ αυτών, που ακριβοπληρώνονται με τους φόρους μας, έχει να επιδείξει κάποιο έργο ουσίας, αν εξαιρέσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες ελαχίστων (π.χ. Λοβέρδος, που προσπαθεί, να περιστείλει το φαγοπότι με τις φαρμακευτικές δαπάνες)? Για πείτε μου, ποιός?

Γι’ αυτό, εάν χρειάζονται λεφτά, πρώτα θα τα πάρουν από τους κολλητούς και τους συντρόφους τους, που 30 χρόνια τώρα έφαγαν τον αγλέορα (κοντεύουν να σκάσουν από τις «μάσες») και μετά, θα μου χτυπήσουν την πόρτα, να τους δώσω κι’ εγώ, από αυτά που μου περισσεύουν.

Και κάτι ακόμα. Απεχθάνομαι τη νοοτροπία του κάφρου, που σπάζει, καίει, καταστρέφει, κλείνει δρόμους και καταλαμβάνει ή βανδαλίζει πανεπιστήμια. Όμως, σιχαίνομαι και τη νοοτροπία του ραγιά-πρόβατου, που ελλείψει απλής και κοινής λογικής, ενδίδει σε κάθε λογής αλητεία, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται στην προκειμένη περίπτωση.

Κι' επειδή κ. Μαυρίδη, έχω μάθει νάμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου,
ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ από τυχάρπαστους φαφλατάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου