Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Rate this posting:


Τα ίδια και τα ίδια...
Έρχονται κι εκλογές. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


αφήστε τους αυτούς, να κάνουν τα παιχνίδια τους.
Γιατί εξάλλου, θα πρέπει, νάχει αλλάξει κάτι? Οι "από πάνω, παραμένουν ίδιοι και απαράλλαχτοι.
Το θέμα είναι, εμείς οι "από κάτω", ... τί κάνουμε.
ΑΠΛΑ, σιγά-σιγά, ... ΞΥΠΝΑΜΕ!

Καλώς-κακώς, σήμερα βρισκόμαστε σε άτυπη «εμπόλεμη κατάσταση» (μνημόνιο, δημόσιο έλλειμμα, αναδιάρθρωση χρέους, κλπ.). Ενας καλά σχεδιασμένος οικονομικός «πόλεμος», που στήθηκε, κυρίως, πάνω στα πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά «ερείπια» της χώρας μας. Όμως, δεν είναι αυτό το θέμα, βαριέμαι τη θεωρητικολογία-παραφιλολογία και θέλω να γίνω λίγο πρακτικός. Καθημερινά διαπιστώνω τραγελαφικές καταστάσεις, όπου πάλι οι λίγοι «ξύπνιοι», με τη συμπαράσταση της κρατικής «σοφιστείας» (= κουτοπονηριάς), επιδιώκουν να οικονομάνε, ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΑ, σε βάρος των πολλών «αδύναμων» και συχνά «αγαθών» (ηλίθιων εννοώ, αλλά, δεν θέλω να γίνω δογματικός). Θα ήθελα λοιπόν, ν’ αναφέρω κάποια πραγματάκια, που αφορούν την πλειονότητα των Ελλήνων, δηλαδή, μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Αν και τα παρακάτω με θίγουν οικονομικά, λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, προτιμώ να ζημιώσω σήμερα, αποβλέποντας σ’ ένα και μοναδικό μελλοντικό (μεσοπρόθεσμα, … ευελπιστώ) κέρδος: όσο περισσότερο ξυπνάει ο κόσμος, τόσο το καλύτερο για μένα και τους δικούς μου, με το δεδομένο, ότι, καλώς-κακώς, … η ψήφος, έχει ίδια βαρύτητα για όλους. Τουτέστιν, μπροστά από την κάλπη, όπου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας και όλων μας, όλοι (ο νοήμων-λογικός, ο εξυπνάκιας, ο ψευτοκουλτουριάρης, ο λαμόγιας, ο βλαμμένος, ο παπάρας, ο ηλίθιος, ο ραμολημένος, ο αποβλακωμένος, κλπ.) έχουν την ίδια βαρύτητα συμμετοχής στη μελλοντική μας πορεία/μοίρα. Γι’ αυτό, όσο περισσότερο(ι) «ξυπνάμε», τόσο το καλύτερο για όλους μας. Και ας μην ξεχνάμε, ότι σήμερα, αυτά που υφιστάμεθα, δηλαδή, αυτά που μας κάνουν, είναι, επειδή «βρίσκουν και τα κάνουν», επειδή, ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΗ ΛΑΒΗ, ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ
(ο εχθρός, πρωτίστως, … είναι εντός των τειχών).

Ξεκινάω λοιπόν
(σημειωτέον, τα παρακάτω απευθύνονται σε νοήμονες κ καλόπιστους-θετικούς ανθρώπους, όχι σε χαζοχαρούμενους, εξυπνάκηδες, κλπ.).

1. Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένως, το χαράτσι (ειδικό τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ) δεν πρέπει να πληρωθεί (το γιατί δεν πρέπει να πληρωθεί, το πού αποβλέπει το εν λόγω μέτρο, καθώς και το πώς πληρώνεται μόνο η νόμιμη οφειλή προς τη ΔΕΗ, έχουν αναφερθεί από καιρού, εγκαίρως κι’ επανειλημμένως). Ενημερωτικά, πλέον, πολλά γραφεία της ΔΕΗ, εισπράττουν μόνο τη «νόμιμη» οφειλή, χωρίς να σε αναγκάζουν, να πληρώσεις το σύνολο του λογαριασμού (κάλλιο αργά, … παρά ποτέ).

2. Σε μηνύματα που πήρα, κάποιοι φίλοι μου ανέφεραν, ότι προέβησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους, για ν’ απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους ακινήτων. Πολύ καλά έκαναν. Τους ενημερώνω όμως για το εξής: σε περίπτωση που το ακίνητο είναι παλιό, όταν ζητήσουν επανασύνδεση του ρεύματος, θα τους ζητηθεί από τη ΔΕΗ, το γνωστό πιστοποιητικό επανελέγχου ηλεκτρικής εγκατάστασης, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη. Η γνωστή προκλητική απατεωνιά (συνεργασία ΔΕΗ με συντεχνία ηλεκτρολόγων-τεχνιτών), για να οικονομάνε κάποιοι. Θα μου πείτε, ε, … και τι θα γίνουν όλοι αυτοί, από κάπου πρέπει να «φάνε», κλέφτες θα γίνουν? Να φάνε … τα τέτοια τους, όχι όμως αεριτζίδικα, τα δικά μας λεφτά, για κωλόχαρτα, που δεν έχουν καμία απολύτως πρακτική-ουσιαστική αξία. Τι γίνεται λοιπόν τώρα? Καταρχήν, να έχουμε υπόψη μας, ότι το εν λόγω πιστοποιητικό, έχει διάρκεια, περίπου, 10 χρόνια και ισχύ, από την ημερομηνία έκδοσής του, για 1 έτος (δηλαδή, εάν κάποιος το εξέδωσε τέλος του 2011, μπορεί να το καταθέσει στη ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2012). Το κόστος του, μέχρι σήμερα, ήταν της τάξης των 70€. Από φέτος όμως, τα λαμόγια, επικαλούμενα σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (αυτό μας μάρανε, ψωμί-τυρί δεν έχουμε, ραπανάκι για την όρεξη …), καθιέρωσαν ένα νέου τύπου πιστοποιητικό, υποτίθεται πιο «εξελιγμένης τεχνογνωσίας» (ειδικό όργανο, που ελέγχει αντιστάσεις των επί μέρους ηλεκτρικών γραμμών, πρίζες, γειώσεις, κλπ., λες και θα φάνε τα ποντίκια τα καλώδια !), το οποίο, κοστίζει 250-300€. Αν λοιπόν κάποιος, πάει σήμερα στη ΔΕΗ και ζητήσει επανασύνδεση της ηλεκτρικής του παροχής, σε περίπτωση που έχει παλιά κατοικία, για την οποία δεν έχει επανεκδοθεί πιστοποιητικό, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, θ’ αναγκαστεί, «να τα σκάσει» πάλι στους επιτήδειους. Τι κάνουμε λοιπόν? Μπορείτε να βρείτε, πιστοποιητικό παλιού τύπου (ένα κωλόχαρτο είναι), να σας το συμπληρώσει ένας γνωστός σας ηλεκτρολόγος, με περυσινή ημερομηνία (δεδομένου, ότι έχει ισχύ, για ένα χρόνο, από την ημερομηνία έκδοσής του), να παζαρέψετε κιόλας λιγάκι την τιμή μαζί του (βρείτε κανένα φιλαράκι), του δίνετε 20-30€ και το παίρνετε, για μελλοντική χρήση. Προσοχή όμως, να το καταθέσετε, πριν παρέλθει η μονοετής ισχύς του (ακόμα και αν δεν επανασυνδέσετε άμεσα τη ΔΕΗ), για να μην αναγκαστείτε μετά, να τους τα σκάσετε χοντρά. Σαφές?

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
η ΔΕΗ ζητά πιστοποιητικό επανελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης ενός ακινήτου, σε δύο περιπτώσεις:
(i) επανασύνδεση, μετά από διακοπή, του ρεύματος (ii) μεταβίβαση της παροχής σε άλλο όνομα.

3. Ενεργειακό πιστοποιητικό: μια ωραία πρωία, έρχεται λοιπόν ο συνάδελφος ενεργειακός επιθεωρητής, με ύφος καρδιοχειρουργού (επιπέδου … Christiaan Barnard) και σου λέει: προσανατολισμός διαμερίσματος βορειοδυτικός (τόσα Kcal θερμική απώλεια), κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμο-διακοπή (τόση απώλεια), τζάμια μονά (τόση απώλεια), έλλειψη θερμομόνωσης στην τοιχοποιία ή στο κέλυφος του κτηρίου (τόση απώλεια), θερμαντικά σώματα χαλύβδινα (τόση μειωμένη απόδοση, σε συνδυασμό και με τον υφιστάμενο παλαιάς τεχνολογίας λέβητα), κάποιες τρύπες απ’ εδώ κ απ’ εκεί (τόση απώλεια), «ώπα, τι βλέπω απέναντι, μία σούπερ-γκομενίτσα, να γδύνεται με ανοιχτές τις κουρτίνες» (εξαιρετική πηγή θερμότητας στο σπίτι σου), «επ, τι ακούω από το κάτω διαμέρισμα, ένα κοπρίτη, που έχει στη διαπασών hard-rock μουσική» (τόση θερμική προσθήκη), άρα, … προσθέτουμε-αφαιρούμε, νάτο, πάρε το λίαν απαραίτητο κωλόχαρτο, που σου λέει, ότι το σπίτι σου, ανήκει στην ενεργειακή βαθμίδα «Ζ». Και όταν του λες, … «ε, και τώρα, τι να το κάνω», σου λέει, «ξόδεψε, μερικές χιλιάδες ευρώ, για ν’ αναβαθμίσεις το διαμέρισμα στην κατηγορία «Ε»! Σκάσε τώρα σ’ εμένα ένα 250-άρι, για τις «παρασχεθείσες υπηρεσίες» και νάσαι καλά, που με φώναξες, … μη χαθούμε, να τα ξαναπούμε (ειδικά, όταν ξεκινήσει πάλι, η γειτόνισσά σου απέναντι, … το strip-tease). Φοβερή υπηρεσία, άκρως απαραίτητη, ειδικά σε περίοδο, που έχουμε τα οικονομικά χάλια μας κ δεν ξέρουμε, τι μας ξημερώνει αύριο.

Θα μου πείτε τώρα, «ε, και τι να κάνουμε, εφόσον το «απίθανο» κράτος, θέσπισε το εν λόγω μέτρο» (προσοχή παρακαλώ, επικαλούμενο πάλι την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να στ’ αρπάξει νομότυπα)? Ακούστε: σε περίπτωση, που πρόκειται να πουλήσετε ακίνητο (βέβαια, κακή χρονική συγκυρία, για να το κάνετε αυτό), θ’ αναγκαστείτε, να το εκδώσετε και να τα τους τα σκάσετε. Αν όμως, θελήσετε να εκμισθώσετε-νοικιάσετε κάποιο διαμερισματάκι σας (έλεγαν μάλιστα, ότι θα έδιναν παράταση εφαρμογής του μέτρου, στις περιπτώσεις των μισθώσεων), υπάρχει λύση:

α) για τους πιο «ψαγμένους», μην καταθέσετε το συμβόλαιο στην εφορία, δεν χρειάζεται, ούτε σας διασφαλίζει σε τίποτα, έναντι κακοπληρωτή ενοικιαστή (δεν θέλω, να εμπλακώ σε λεπτομέρειες, όσοι κατάλαβαν, … κατάλαβαν). Εννοείται, το μίσθωμα θα το δηλώσετε, ως εισόδημα στη φορολογική σας δήλωση. Και αν ποτέ χρειαστεί, να καταθέσετε το συμβόλαιο στην εφορία, για τον οποιονδήποτε λόγο, στη χειρότερη περίπτωση, θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη κατάθεση, που επισύρει πρόστιμο, της τάξης των 50€ (έχετε γλυτώσει όμως το ενεργειακό πιστοποιητικό και πολλά-πολλά άλλα, … !). Επιπλέον, ακόμα και το ενδεχόμενο πρόστιμο παρακάμπτεται εύκολα, δεν λέω όμως τίποτε άλλο, μη θεωρηθώ, … υπονομευτής της φορολογικής νομοθεσίας μας! Για όλα υπάρχει λύση, δεν επεκτείνομαι όμως, για να μην ξεφύγω από το βασικό θέμα μας.

β) για τους πιο «τυπικούς», πάλι ουδέν πρόβλημα: θ’ αναγράψετε στο συμβόλαιο, ως επιφάνεια του μισθούμενου διαμερίσματος τα 50m2, για τα οποία, δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού. Κανένας δεν θα το προσέξει, αλλά ακόμα και αν υπάρξει κώλυμα (από καμιά γεροντοκόρη στην εφορία), θα πείτε, ότι «εγώ, μισθώνω στον νοικάρη μου, μόνο τα 2 από τα τρία ή τέσσερα δωμάτια του σπιτιού, τα υπόλοιπα, τα διατηρώ κλειστά στην κατοχή-χρήση μου, ως αποθήκη». Είναι δικαίωμά σας. Παιχνιδάκια θέλουν, … ας το γλεντήσουμε λοιπόν.

4. Μία μικρή παρένθεση: δεν θέλω να ξεφύγω από το θέμα, αλλά μιας και ανέφερα το θέμα «ενοικίαση διαμερίσματος», κάποια … ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μην μεταβιβάζετε την παροχή της ΔΕΗ στον ενοικιαστή σας, με αποτέλεσμα, να τίθεται πάλι θέμα έκδοσης πιστοποιητικού επανελέγχου της εγκατάστασης. Δεν χρειάζεται. Γιατί να τα σκάτε στη ΔΕΗ και στον παρασιτικό «περίγυρο» (εγγυήσεις, πιστοποιητικά, κλπ.), χωρίς λόγο. Μα θα μου πείτε, εάν μας φεσώσει ο νοικάρης, τι κάνουμε? Αχ, δεν θέλω κανέναν «αδιάβαστο», piece of cake: θα έχετε κάπου σημειωμένα τα στοιχεία της παροχής (αριθμός παροχής και κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής) και ανά πάσα στιγμή, μ’ ένα απλό τηλεφώνημα στη ΔΕΗ (10500), μπορείτε, να ελέγξετε την κατάσταση του λογαριασμού, εάν δηλαδή, εξοφλείται κανονικά ή φεσώνεται. Αν διαπιστώσετε το δεύτερο, αφού ειδοποιήσετε δεόντως το νοικάρη σας, κι’ εκείνος δεν ανταποκριθεί θετικά, του κόβετε άμεσα το ρεύμα και αφήστε τον μετά, να χορεύει. Αν μάλιστα, το παίζει και μάγκας, του αφαιρείτε, κ το μετρητή της ΕΥΔΑΠ (με απλή αίτηση, επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας») και τον αφήνετε, να κάνει τον ερημίτη. Ακραίες καταστάσεις βέβαια, απλά, που ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ: ο καλύτερος τρόπος, για να ελέγχεις σήμερα ένα νοικάρη σου, είναι να έχεις τις παροχές στο όνομά σου. Ο δικαστικός επιμελητής με τα εξώδικα, ο δικηγόρος με τις διαταγές πληρωμής, τα δικαστικά έξοδα, η διάρκεια έκδοσης αποφάσεων, κλπ., είναι ότι πιο κωμικο-τραγικό υπάρχει, στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα (για να οικονομάνε αεριτζίδικα οι συντεχνίες και το κράτος, εις βάρος σας). Ατύχησες και σου κάνει κάποιος κακόβουλος νοικάρης το ζόρικο, του κόβεις ρεύμα ή/και νερό και ξεμπέρδεψες. Πρακτικά και εύκολα (με ελαχιστοποίηση της οικονομικής και, κυρίως, της ψυχολογικής ζημιάς σου).

5. Όπως γνωρίζετε, συχνά ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας εισέπραττε, άτυπα, το κάτι τις του, συνήθως, από την παραγγελία του πετρελαίου. Σήμερα όμως, με την εγκατάσταση του φυσικού αερίου και την οικονομική δυσπραγία, που έχει περιορίσει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης (πολλές πολυκατοικίες, κατήργησαν φέτος την κεντρική θέρμανση και κάθε ένοικος, φροντίζει με δικά του μέσα, τη θέρμανση της κατοικίας του), εφηύραν άλλο τρόπο, … για να οικονομάνε. Ποιόν? Θα σας αναφέρω έναν μόνο, απλά, για να καταλάβετε.

Σε γειτονική μου πολυκατοικία, μεσαίου μεγέθους, με κάλεσε προχθές ένας ιδιοκτήτης, για να συζητήσουμε, κάποιο θέμα, που «του βρώμαγε». Πήγα λοιπόν, για ν’ ακούσω. Και διαπίστωσα, … το αναμενόμενο. Εικόνες, απείρου κάλλους. Ο διαχειριστής, επικαλούμενος πάλι σχετικό νόμο (βάσει και ευρωπαϊκής οδηγίας), σχετικά με την υποχρέωση αναβάθμισης του υφιστάμενου ανελκυστήρα, είχε κάνει το εξής (σου λέει, μόνο ο Ακης, να τσιμπολογάει, εγώ, μαλάκας είμαι, να μη γλύψω το μέλι …): συγκέντρωσε ένα σημαντικό ποσόν (ως αποθεματικό) από τους ενοίκους, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός, ότι κανένας δεν ενδιαφερόταν για συνελεύσεις, κλπ. (λόγω και του ότι, το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων κατοικείται από ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες), με σκοπό, την αναβάθμιση του ασανσέρ. Και τι σημαίνει αυτό: ακούστε, να φρίξετε. Με κόστος 12.000€, αντικατέστησε το θάλαμο (όχι τις πόρτες). Μιλάμε, για θάλαμο δύο ατόμων, στον οποίο παίζει … και κλασσική μουσική! Το λαμόγιο, εν μέσω κακής οικονομικής συγκυρίας, αντί να ξοδέψει το ελάχιστον δυνατόν, για να διασφαλίσει τα άκρως απαραίτητα, για την ασφαλή λειτουργία του ανελκυστήρα (συρματόσχοινα, συστήματα πέδησης, αυτοματισμός ισοστάθμισης του θαλάμου με το δάπεδο, διάταξη χειροκίνητου απεγκλωβισμού, σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, κλπ.), έβαλε σ’ ένα παλαιό κτίριο, ένα θάλαμο «σουίτα», για να δικαιολογήσει το υπέρογκο κόστος, μέσα στο οποίο φυσικά ήταν και η δική του (ίσως και κάποιου άλλου συνιδιοκτήτη) παχυλή προμήθεια-μίζα. Στη συνέχεια, επειδή κατέχω καλά το θέμα, λόγω και επαγγέλματος, ζήτησα να δω τις σχετικές προσφορές. Εκεί να δείτε χαβαλές, … τρεις προσφορές πανομοιότυπες («μαϊμού»), με διαφορετικούς υπεργολάβους, τιμές, 12.000 €, 12.150 € και 12.300 €, με μειοδότη, φυσικά τον «κολλητό» υφιστάμενο συντηρητή και τους άλλους δύο προσφέροντες, … «άγνωστους». Αποτέλεσμα: αυτή τη στιγμή, η εν λόγω πολυκατοικία, ναι μεν έχει θάλαμο ανελκυστήρα που σε καλωσορίζει με το άνοιγμα της πόρτας και ακούς κλασσική μουσική, κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» σου (!!!), πλην όμως, το αποθεματικό της πολυκατοικίας είναι μηδενικό, γι’ αυτό, εδώ και 2 μήνες, δεν έχουν βάλει σταγόνα πετρέλαιο θέρμανσης. Τα συμπεράσματα δικά σας: απολαμβάνεις κλασσική μουσική στο ασανσέρ και χορεύεις hard rock μέσα στο διαμέρισμα, .. για να μην τεζάρεις από το κρύο. Συνοπτικά: μην επιτρέψετε σε άσχετο ή λαμόγιο (κατά κανόνα) διαχειριστή, με το πρόσχημα νομοθεσίας του κώλου, να σπαταλήσει, προς ίδιον όφελος, χρήματα σε ανελκυστήρα. Μόνον οι προαναφερθείσες απαραίτητες παρεμβάσεις ασφαλείας, οι οποίες, για ένα τυποποιημένο και τακτικά συντηρούμενο ασανσέρ, 2-3 ατόμων, δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπερβούν τα 3-4.000 € !

Και για να διασκεδάσουμε λιγάκι, τι διαπιστώσατε, σε σχέση με τα παραπάνω? Να σας πω εγώ: το κράτος κωλοχανείο-νταβατζής (της κακιάς ώρας), που έχει ως μοναδικό στόχο τη μόνιμη αφαίμαξη του κοσμάκη, με ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, «τόχει ρίξει στη μουρλή», επικαλούμενο ευρωπαϊκές οδηγίες, για να εφευρίσκει μόνιμα «χαράτσια» (γιατί όλα τα παραπάνω, αυτό ακριβώς συνιστούν, άθλια χαράτσια, που, ακόμα και τα … «πρόβατα» το αντιλαμβάνονται). Ταυτόχρονα όμως, κι’ εδώ είναι ο τρελός χαβαλές, θέσπισε και το εξωφρενικό χαράτσι, ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αυτή τη φορά βεβαίως-βεβαίως, … «αγνοώντας» την ευρωπαϊκή οδηγία», που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη, να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αθάνατο κράτος, με τις υπουργάρες σου ! Κλέβει ασύστολα τον απλό πολίτη, άλλοτε επικαλούμενο νομοθεσία και άλλοτε παραβιάζοντάς την κατάφορα (μονά-ζυγά, δικά τους) και μετά, … φταίει ο πολίτης, που εξοργίζεται και δεν συνεργάζεται μαζί τους.

Και για να γίνουν πιο ευνόητα τα αναφερθέντα, κλείνω με το εξής «ενδεικτικό», αλλά αποκαλυπτικό αριθμητικό παράδειγμα, εφαρμογής των ανωτέρω:

Ας υποθέσουμε, ότι ένας «μεγαλο-τσιφλικάς» ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 60-70 τετραγωνικών, που το έχει σήμερα κλειστό, για χίλιους-δυό λόγους, αποφάσισε-βρήκε, να το νοικιάσει σε κάποιον, για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Με τα σημερινά δεδομένα, σε μία μεσο-αστική περιοχή, ας δεχτούμε ένα μίσθωμα της τάξης των 250-300 € (και πολλά λέω, πλέον).

Για να δούμε λιγάκι τα οικονομικά δεδομένα, δηλαδή, «τί δίνει κ τί μένει» σ’ ένα «νομοταγή» ιδιοκτήτη (που δηλώνει στην εφορία το μίσθωμα και ταυτόχρονα, δεν εκμεταλλεύεται οικονομικά το νοικάρη του):

Δίνει λοιπόν:

α. 2-3 μισθώματα, για φόρο εισοδήματος, λόγω και του χαμηλού πλέον αφορολόγητου ποσού (5.000 €),
β. ~ 350 € για ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι ΔΕΗ), άρα 1,5 μίσθωμα περίπου,
γ. 1,5 μίσθωμα για ενεργειακό πιστοποιητικό,
δ. 1 μίσθωμα για πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου,
ε. τουλάχιστον 1,5 μίσθωμα, για το αποθεματικό της πολυκατοικίας, ως έξοδα ιδιοκτητών στα κοινόχρηστα (βλ. π.χ. αναβάθμιση ασανσέρ).
στ. αν θεωρήσουμε, ότι παρουσιαστεί κάποια ζημιά στο διαμέρισμα (πολύ πιθανόν, π.χ. κάποια διαρροή σε σώμα καλοριφέρ ή σωλήνα ύδρευσης, ενδεχόμενη αντικατάσταση θερμοσίφωνα, κλπ.), άλλο 1 μίσθωμα για την αποκατάστασή της.

Τι έχουμε λοιπόν: από τα 12 μισθώματα, στην περίπτωση που όλα πάνε καλά με το μισθωτή (και γιατί, να μην πάνε εξάλλου, Ο ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και όχι αντίπαλός του, όπως δυστυχώς, το θεωρούν κάποιοι, γι’ αυτό, δεν τον «στραγγίζουμε» οικονομικά, ειδικά στη σημερινή συγκυρία), μένουν στον «τσιφλικά» 2 ολόκληρα μισθώματα, για να βγάλει τη χρονιά, δηλαδή, 500-600 ευρώ συμπληρωματικό έσοδο στο βασικό του εισόδημα.

Και αν τύχει, να χρειαστεί κάποια μεγαλύτερη επισκευή το διαμέρισμα, π.χ. λόγω μετακόμισης του μισθωτή, ξοδεύει τουλάχιστον άλλο 1 μίσθωμα για βασικές εργασίες ανακαίνισης (ένα φρεσκάρισμα, επισκευή ραγισμένου τζαμιού, πρόχειρες υδραυλικές επιδιορθώσεις, κ.ο.κ), οπότε, το κέρδος από την εκμετάλλευση του ακινήτου ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσόν του 1 μισθώματος.

Τέλος, αν εκτός από το προς εκμετάλλευση (μίσθωση) ακίνητο υπάρχει και ιδιοκατοικούμενη οικία, οπότε υπεισέρχεται και η έννοια φόρων τύπου ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και πάει λέγοντας, τι μένει, ως έσοδο-κέρδος, στον εύπορο «εισοδηματία» μας? Υπό κανονικές συνθήκες, ΕΝΑ μεγάλο … ΠΑΠΑΡΙ !

Που θέλω, να καταλήξω: αυτή τη στιγμή, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ των (δια)χειριζόμενων τις καταστάσεις, είναι η εκποίηση και υφαρπαγή, με μεθοδευμένο τρόπο (= αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι), της ακίνητης περιουσίας των μικρο-ιδιοκτητών, δηλαδή, της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρο-μεσαίων νοικοκυραίων. Ας μην ξεχνάμε, ότι τον Ιούνιο επίκειται και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τους 25 (!!!) φόρους, οι οποίοι τα «συνοδεύουν», αυτή τη στιγμή. Το είπαμε, το ξαναλέμε και θα το επαναλαμβάνουμε, απλά, …. για να ξυπνάμε.

Το '99 έγινε αναδιανομή του πλούτου στην Ελλάδα με το έπος του ΧΑΑ. Τότε, φάγανε τα λεφτά του κοσμάκη. Σήμερα, αλλάζει η τακτική (επειδή εξάλλου, ... δεν υπάρχει και ΧΑΑ για τους πολλούς), και στοχεύουμε, πιο "ψηλά", ... στην αναδιανομή του ακίνητου πλούτου των πολλών.

Και σε κάθε περίπτωση, αντί ν’ αναλωνόμαστε καθημερινά και αποκλειστικά, με το εάν και κατά πόσον, οι «κακοί ξένοι», προτίθενται, να εξαγοράσουν κοψοχρονιάς την Ελλάδα, ας ασχοληθούμε και λιγάκι, με το ότι, … οι «άγιοι ημών ντόπιοι πατέρες», εποφθαλμιούν από καιρό κι’ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ!

ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

2 σχόλια:

  1. Ενα κι ενα τα σχολια του φιλου deep purple!Με χιουμορ και γεματα φρεσκιες ιδεες για το πως μπορουμε να τη βγαλουμε καθαρη στα ζορικα.Μπραβο,Δαιδαλε,που τα συγκεντρωσες εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή